Yayınlanma tarihi: Nis 28, 2023

ULUSLARARASI ÜNİVERSİTELER ARAMA KURTARMA OYUNLARI BAŞLADI

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı koordinesinde Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi’ne (IUSARC) üye üniversitelerin arama kurtarma kulüplerine kayıtlı gençlerin katılımıyla düzenlenen “USAR Games 2023 - Üniversiteler Arama Kurtarma Oyunları” başladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da katıldığı oyunların açılış töreni, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın Lefkoşa’daki Metehan Eğitim Alanı’nda yapıldı. Bugün başlayan oyunlar, 30 Nisan pazar günü tamamlanacak.

Oyunların açılış töreni saat 10.30’da, oyunlara katılan üniversitelerin kortej yürüyüşüyle yerini alması, doğal afetlerde yaşamını yitirenler ile aziz şehitler huzurunda yapılan bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Tören, konuşmalar, anı fotoğrafı çekimi, meşalenin yakılması ardından ve oyun alanının gezilmesiyle sona erdi.

Oyunların ödül töreni ve kapanış kokteyli pazar günü saat 19.00’da düzenlenecek.

Tören, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yanı sıra KTBK Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, GKK Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, bakanlar ve diğer yetkililer katıldı.

-Amaç farkındalığı artırmak

KKTC’de faaliyet gösteren 13 üniversite arama kurtarma kulübü üyelerinin katılacağı oyunlarla, “deprem, sel gibi doğal afetlerde ve büyük kazalarda tamamen gönüllü olarak amatör bir çalışma ve profesyonel bir yaklaşım ile afetlerden etkilenen kişilere en kısa sürede ulaşarak, yardım için gereken en uygun koşulları yaratarak, doğru arama kurtarma çalışmaları yapmak, yaralılara temel ilk yardım yapılmasının ardından emniyetli ortam koşullarını sağlayarak, can kaybını en aza indirmek ve arama kurtarma konularında farkındalığı artırmak” amaçlanıyor.

Oyunlara, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Akdeniz Karpaz Üniversitesi, Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Yakın Doğru Üniversitesi, Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi, Kıbrıs İlim Üniversitesi, Atatürk Öğretmen Akademisi, Lefke Avrupa Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi ve Ada Kent Üniversitesi katılıyor.

-Acar

Açılış töreninde ilk konuşmayı GAÜ öğrencisi Ayşegül Acar yaptı. Acar, beklenmeden gelen ve çeşitli zararlara neden olan afetler konusunda alınması gereken önlemlere işaret etti.

Afetlere hazırlıklı ve bilinçli olmanın, yanı sıra hızlı müdahalenin de önemli olduğuna işaret eden Acar, afetlerde yaşam kayıplarını anımsattı ve herkesi andı.

Eğitimlerde görev alan destek veren hocaları ile sivil savunmaya da teşekkür eden Acar, oyunlara katılan herkese başarılar diledi.

-Gezgin

Konsey başkanı Metin Gezgin de, oyunlara katılan, destek veren herkese teşekkür etti. Gezgin, konseyin amacının toplumu ve yönetimi bilgilendirme, arama kurtarma çalışmalarına katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Konsey olarak konferans, seminer çalıştaylar düzenlediklerini ve çalışmalara devam edeceklerini ifade eden Gezgin, desteğinden ötürü Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığına teşekkür etti.

Daha güzel hedeflere yürüyeceklerini ifade eden Gezgin, oyunların çok çekişmeli ve faydalı olacağını ka

Devamını oku
Yayınlanma tarihi: Nis 28, 2023

SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANINA TC CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN DEVLET ÜSTÜN FEDAKÂRLIK MADALYASI ve NİŞANI TAKDİM EDİLDİ

Anavatan Türkiye’de 6 Şubat depremlerinde fedakârlık gösteren yerli ve yabancı arama kurtarma ekiplerine, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından Devlet Üstün Fedakârlık Madalyası ve Nişanı verildi.

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan Devlet Üstün Fedakârlık Madalyası ve Nişanı Tevcih Törenine Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Atilla KARACA’da davetli olarak katıldı. Törene katılan KARACA’ya Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından “Devlet Üstün Fedakarlık Nişanı” tevcih edildi.

TC Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, törende yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerde fedakarlık gösteren yerli ve yabancı arama kurtarma ekipleriyle, Devlet Üstün Fedakarlık Madalyası ve Nişanı Tevcih Töreni vesilesiyle bir araya gelindiğini vurguladı ve davete icabet ederek salonda hazır bulunanların büyük bir mutluluk yaşadığını dile getirdi.

“GAYRETİ, FEDAKÂRLIĞI, İYİLİĞİ KARŞILIKSIZ BIRAKMAMAK BİZİM KADİM KÜLTÜRÜMÜZÜN BİR GEREĞİDİR”

Yurt dışından gelen misafirler başta olmak üzere, herkese ayrı ayrı teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Biliyorsunuz devletimizin 3 farklı kategoride nişan ve madalyası bulunuyor. Kısa süre önce Madalyalar ve Nişanlar Kanunu'nda yaptığımız değişiklikle buna bir tane daha ekleyerek, Üstün Fedakârlık Madalyası ve Nişanı'nı ihdas ettik. Amacımız deprem, sel gibi doğal afetler ile salgın hastalıklara karşı mücadelede kahramanlık sergileyenleri bu madalya ve nişanla ödüllendirmektir. İnşallah biraz sonra takdim edeceğimiz madalya ve nişanlarla yeni uygulamanın ilk adımını atmış olacağız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Elbette duamız ne ülkemizin ne de dünyadaki bir başka devletin 6 Şubat benzeri felaketlerle asla karşılaşmamasıdır. Biz, kimsenin bizim yaşadıklarımızı yaşamasını da böyle ağır kayıplar ve yıkımlarla sınanmasını da istemeyiz. Ama afetlerin hayatın bir gerçeği olduğunu da unutmuyoruz. En zor günlerimizde yanımızda olan sizler gibi fedakârlık abidelerini ihmal edemeyiz. Gayreti, fedakârlığı, iyiliği karşılıksız bırakmamak bizim kadim kültürümüzün bir gereğidir. İnsanlara teşekkür etmeyen Allah'a da şükretmez. İşte bugünkü törenimizle sizlere teşekkür borcumuzu ödemek istiyoruz."

Deprem sonrası çalışmalarda sembolleşen isimler, kurumlar ile ekiplerin yerli ve yabancı temsilcilerine Devlet Üstün Fedakârlık Madalyası ve Nişanı takdim ederek, deprem bölgesindeki çabaları dolayısıyla şükranlarını sunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, madalya ve nişan alanlarla birlikte arama kurtarma ekiplerine, madencilere, itfaiyecilere, belediyelere, kamu görevlilerine, sivil toplum kuruluşlarına, gönüllülere, yardım çağrısına destek veren tüm yabancılara teşekkür etti.

KARACA “ANAVATAN TÜRKİYE’NİN ÜSTÜN FEDAKÂRLIK MADALYASI VE NİŞANI TECVİH TÖRENİNE KATILMAKTAN BÜYÜK ONUR DUYDUK.”

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı KARACA, 25 Nisan Salı günü yapılan törenin ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne dönüşünde yaptığı açıklamada, Anavatan Türkiye ile Yavru Vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin iyi ve kötü g

Devamını oku
Yayınlanma tarihi: Nis 12, 2023

SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANLIĞI İLE KUZEY KIBRIS TURKCELL ARASINDA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

 

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı ile Kuzey Kıbrıs Turkcell arasında dayanışma, bilgi paylaşımı ve iş birliği protokolü imzalandı. Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı karargâhında gerçekleştirilen imza töreninde müşterek organizasyonlar yapmak, kurumsal destek sağlamak, ulusal ve uluslararası alanlarda iş birliklerini geliştirmek, olağanüstü durum, savaş ile afet ve acil durumlarda haberleşme iş birliğini daha da geliştirmek arzusuyla iş birliğine gidildi. İş birliği protokolüne Sivil Savunma Teşkilatı adına Başkan Atilla Karaca, Kuzey Kıbrıs Turkcell adına da Genel Müdür Murat Küçüközdemir imza koydu. Protokol kapsamında Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı personeli Kuzey Kıbrıs Turkcell personeline eğitim verecek ve ihtiyaç duyduğu eğitim alanlarında, malzeme, araç, gereç imkânlarından yararlanmasını sağlayacak. Kuzey Kıbrıs Turkcell de Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığına olağanüstü durum ve afetlerde Radyo Vatan mobil yayın aracına yerleştireceği mobil baz istasyon aracılığıyla iletişim desteği sağlayacak. Protokol kapsamında Kuzey Kıbrıs Turkcell BiP uygulaması üzerinde 101 Sivil Savunma Acil Durum Butonu yerleştirilmesi ve yine BİP üzerinde kurulacak Radyo Vatan kanalı ile afet ve acil durumlara yönelik duyurular ve bilgilendirici içeriklerin paylaşımı da sağlanacak. Öte yandan Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Murat Küçüközdemir şirket adına Kahramanmaraş merkezli depremlerde arama kurtarma çalışmalarına katılan 71 Sivil Savunma personeli adına 710 adet fidan bağışında bulunarak Başkan Karaca’ya bu kapsamda bir sertifika takdim etti. İmza töreninin ardından Kuzey Kıbrıs Turkcell yetkilileri Sivil Savunma araç parkını gezdi, acil müdahale araçları hakkında arama kurtarma personelinden bilgi aldı.

Devamını oku
Yayınlanma tarihi: Şub 27, 2023

SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANLIĞI AFETE HAZIR OKUL EĞİTİMLERİNE BAŞLADI

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı tarafından her yıl halkımızın afetlere hazırlıklı olması maksadıyla ilk ve orta dereceli okullarda, Daire/Müesseselerde ve Halk Örgütü eğitimlerinde afet ve acil durumlarla ilgili bilgiler verilmektedir.

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı, 2023 yılı eğitim planlaması çerçevesinde ülkemizdeki tüm kamu ve özel; okul öncesi, ilk ve orta dereceli okullarda, öğrencilerin afetlere karşı hazırlık seviyesinin artırılmasına yönelik “Afete Hazır Okul Eğitimleri”ne başladı.

Deprem öncesi, esnası ve sonrasında doğru hareket tarzı uygulamaları hakkında bilgilerin aktarıldığı deprem ve tahliye eğitimleri 27 Şubat - 29 Mart 2023 tarihleri arasında 176 okulda icra edilecek.

Devamını oku
Yayınlanma tarihi: Şub 21, 2023

SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANLIĞI, DEPREM FELAKETİNE YÖNELİK ALINACAK TEDBİRLERİ AÇIKLADI

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı, ülkemizde yaşanması muhtemel bir deprem felaketine yönelik olarak, deprem öncesi, esnası ve sonrasında halk tarafından alınması gereken önlemler hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.

1. Deprem öncesinde;

Yapısal olamayan, yani binadan değil de eşyalardan kaynaklanacak hasarlardan korunmak için günlük kullanılan eşyaların bina içerisine yerleştirilmesinde;

  • Dolap üzerine konulan eşya ve büro malzemelerin kayarak düşmelerini önlemek için plastik tutucu malzeme veya yapıştırıcılarla sabitlenmelidir.
  • Soba ve diğer ısıtıcılar sağlam malzemelerle duvara veya yere sabitlenmelidir.
  • Dolaplar ve devrilebilecek benzeri eşyalar birbirine ve duvara sabitlenmelidir. Eğer sabitlenen eşya ve duvar arasında boşluk kalıyorsa, çarpma etkisini düşürmek için araya bir dolgu malzemesi konulmalıdır.
  • Tavan ve duvara asılan avize, klima vb. cihazlar bulundukları yere ağırlıklarını taşıyacak şekilde, duvar ve pencerelerden yeterince uzağa ve kanca ile asılmalıdır.
  • İçinde ağır eşyalar bulunan dolap kapakları mekanik kilitler takılarak sıkıca kapalı kalmaları sağlanmalıdır.
  • Zehirli, patlayıcı, yanıcı maddeler düşmeyecek bir konumda sabitlenmeli ve kırılmayacak bir şekilde depolanmalıdır. Bu maddelerin üzerlerine fosforlu, belirleyici etiketler konulmalıdır.
  • Gaz kaçağı ve yangına karşı, gaz vanası ve elektrik sigortaları otomatik hale getirilmelidir.
  • Binadan acilen çıkmak için kullanılacak yollardaki tehlikeler ortadan kaldırılmalı, bu yollar işaretlenmeli, çıkışı engelleyebilecek eşyalar çıkış yolu üzerinden kaldırılmalıdır.
  • Geniş çıkış yolları oluşturulmalıdır. Dışa doğru açılan kapılar kullanılmalı, acil çıkış kapıları kilitli olmamalıdır. Acil çıkışlar aydınlatılmalıdır.
  • Karyolalar pencerenin ve üzerine devrilebilecek ağır dolapların yanına konulmamalı, karyolanın üzerinde ağır eşya olan raf bulundurulmamalıdır.
  • Tüm bireylerin katılımı ile (evde, iş yerinde, apartmanda, okulda) “Afete hazırlık planları” yapılmalı, her altı ayda bir bu plan gözden geçirilmelidir. Zaman zaman bu plana göre nasıl davranılması gerektiğinin tatbikatları yapılmalıdır.
  • Bir afet ve acil durumda eve ulaşılamayacak durumlar için aile bireyleri ile iletişimin nasıl sağlanacağı, alternatif buluşma yerleri ve bireylerin ulaşabileceği bölge dışı bağlantı kişisi (ev, işyeri, okul içinde, dışında ve ya mahalle dışında) belirlenmelidir.
  • Önemli evraklar (kimlik kartları, tapu, sigorta belgeleri, sağlık karnesi, diplomalar, pasaport, banka cüzdanı vb.) kopyaları hazırlanarak su geçirmeyecek bir şekilde saklanmalı, ayrıca bu evrakların bir örneği de bölge dışı bağlantı kişisinde bulunmalıdır.
  • Bina yönetimince önceden belirlenen, mesken veya iş yerinin özelliği ve büyüklüğüne göre uygun yangın söndürme cihazı mutlaka bulundurulmalı ve periyodik bakımları da yaptırılmalıdır. Bu cihazlar;
  • Kolayca ulaşılabilecek bir yerde tutulmalıdır.
  • Yeri herkes tarafından bilinmelidir.
  • Duvara sıkıca sabitlenmelidir.
  • Her yıl ilgili firma tarafından bakımı yapılmalıdır.
  • Bir kez kullanıldıktan sonra mutlaka tekrar doldurulmalıdır.
  • Binalarda as
Devamını oku
First2345791011Last

«Nisan 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
25262728
GKK 1'İNCİ PİYADE ALAY KOMUTANI P. ALBAY Ahmet Tevfik AVAL'DAN SSTB'YE ZİYARET

GKK 1'İNCİ PİYADE ALAY KOMUTANI P. ALBAY Ahmet Tevfik AVAL'DAN SSTB'YE ZİYARET

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı 1'inci Piyade Alay Komutanı Piyade Albay Ahmet Tevfik AVAL, 28 Mart Perşembe günü Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı'na nezaket ziyaretinde bulundu.

Devamını oku
293031
1
İNTERGAZ GENEL MÜDÜRÜ EMEKLİ KURMAY ALBAY KADER GENCER'DEN SİVİL SAVUNMA'YA ZİYARET

İNTERGAZ GENEL MÜDÜRÜ EMEKLİ KURMAY ALBAY KADER GENCER'DEN SİVİL SAVUNMA'YA ZİYARET

İntergaz Genel Müdürü Emekli Kurmay Albay Kader GENCER, 1 Nisan Pazartesi günü Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı'na nezaket ziyaretinde bulundu.

Devamını oku
234567
891011121314
15
SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANLIĞI EKİPLERİNDEN SEL VE SU BASKINLARINA MÜDAHALE

SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANLIĞI EKİPLERİNDEN SEL VE SU BASKINLARINA MÜDAHALE

Ülke genelini olumsuz etkileyen sağanak yağışlar nedeniyle meydana gelen su taşkınlarına, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı ekipleri müdahale ediyor.  Ekipler tarafından, Girne Alsancak'ta iki, Karaoğlanoğlu'nda bir olmak üzere üç noktada müdahalede bulunulmuş, Lefkoşa Sanayi Bölgesi ve Dereboyu bölgesinden gelen ihbarlar değerlendirilerek gerekli kontrollerin yapılmasının ardından tehlike arz eden bir durum olmadığı tespit edilmiştir.  Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı ve Bölge Müdürlükleri ülke genelinde gelen ihbarları değerlendirmek üzere 47 personel ve 15 arama kurtarma aracı ile görev başındadır.  Ülkemizde kötü hava şartlarının devam etmesinden dolayı, ekiplerimiz hazır halde bekletilmektedir.  İhtiyaç duyulduğu anda vatandaşlarımız ALO 101 Acil Durum Hattından Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığına ulaşabilirler.

Devamını oku
16
TÜRK BARIŞ KUVVETLERİ GAZİLER DERNEĞİ'NDEN SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANLIĞI'NA ZİYARET

TÜRK BARIŞ KUVVETLERİ GAZİLER DERNEĞİ'NDEN SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANLIĞI'NA ZİYARET

Türk Barış Kuvvetleri Gaziler Derneği Başkanı Nurettin YUCA ve beraberindeki heyet, 16 Nisan Salı günü Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı'na nezaket ziyaretinde bulundu.

Devamını oku
1718192021
22232425262728
293012345