PROF.DR. CELAL ŞENGÖR RADYO VATAN CANLI YAYININA KONUK OLDU

PROF.DR. CELAL ŞENGÖR RADYO VATAN CANLI YAYININA KONUK OLDU

PROF.DR. CELAL ŞENGÖR RADYO VATAN CANLI YAYININA KONUK OLDU

Akademisyen, bilim insanı ve jeolog Prof.Dr.Celal Şengör Radyo Vatan’da canlı telefon bağlantısı ile Serkan Tetik’in sorularını yanıtladı.

Şengör, İlk olarak Türkiye’deki deprem bölgelerinde hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi.

Prof.Dr.Şengör, Türkiye’deki büyük deprem felaketi sonrası, Kıbrıs adasının coğrafi olarak bundan nasıl etkileneceğine dair şöyle konuştu:

“Kıbrıs Türkiye’den gelen bir hat üzerinde duruyor. Bu Adana havzası. Bir de Kıbrıs’ın kendi derdi var, Afrika Kıbrıs’ın altına giriyor. Bunun hesapları yapıldı. Kıbrıs’taki esas tehlike adanın Güney kıyılarında. Ancak deprem beklentisi ile ilgili süre vermek çok zor. Kıbrıs’ta hareketler çok yavaş. Zemin olarak Mesarya bölgesi ve Girne civarındaki denize yakın bölgeler ve Maraş bölgesi en dikkat edilecek bölgeler arasında.”

Kıbrıs’ta tsunami tehlikesi var mı? sorusu üzerine ise Şengör şöyle cevap verdi.

“Akdeniz’in tsunami ile ilgili hesapları oldukça karışık. İtalya’da olabilecek bir deprem Kıbrıs’ı da etkiler, tarihte de etkilemiştir. Tsunaminin çok dikkatli etüt edilmesi lazım. Uzaklarda Girit’te ve İtalya’da olabilecek depremler Kıbrıs’ı etkiler buna çok dikkat edilmesi gerekir.”

Olası depremlere karşı ne gibi önlemler alınmalı sorusuna ise Prof.Şengör ‘eğitim’ vurgusu yaptı.

“İlk ve orta düzeyde okullarda özellikle coğrafya ve jeoloji eğitimlerinin verilmesi gerekir. Hükümetinizin bu noktaya önem vermesi gerekiyor. Olası büyük depremlere karşı binalarınızın güçlendirilmesini sağlayabilirseniz bu da büyük bir başarıdır”

Print
Yayınlanma tarihi: Şub 14, 2023,
Haber Kategorisi: Faaliyetler,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Haziran 2026»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
2526
KURBAN BAYRAMI DOLAYISIYLA SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANLIĞI’NDA BAYRAMLAŞMA PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

KURBAN BAYRAMI DOLAYISIYLA SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANLIĞI’NDA BAYRAMLAŞMA PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Kurban Bayramı dolayısıyla Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nda bayramlaşma programı gerçekleştirildi. Program kapsamında, teşkilat personeli bir araya gelerek bayramlaştı. Birlik, beraberlik ve dayanışma duygularının pekiştirildiği buluşmada, Kurban Bayramı’nın ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa sağlık, huzur ve barış getirmesi temennisinde bulunuldu.

Devamını oku
27
SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANI HAKAN BALABAN CUMHURBAŞKANLIĞI'NDA İCRA EDİLEN BAYRAM TEBRİĞİNE İŞTİRAK ETTİ

SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANI HAKAN BALABAN CUMHURBAŞKANLIĞI'NDA İCRA EDİLEN BAYRAM TEBRİĞİNE İŞTİRAK ETTİ

Sivil Savunma Teşklilatı Başkanı Hakan BALABAN, 27 Mayıs Çarşamba günü Cumhurbaşkanlığı'nda Cumhurbaşkanımız Tufan ERHÜRMAN ve eşi Nilden BEKTAŞ ERHÜRMAN'ın bayramlaşma etkinliğine katıldı.

 

Devamını oku
28293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345