ULUSLARARASI ÜNİVERSİTELER ARAMA KURTARMA OYUNLARI BAŞLADI

ULUSLARARASI ÜNİVERSİTELER ARAMA KURTARMA OYUNLARI BAŞLADI

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı koordinesinde Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi’ne (IUSARC) üye üniversitelerin arama kurtarma kulüplerine kayıtlı gençlerin katılımıyla düzenlenen “USAR Games 2023 - Üniversiteler Arama Kurtarma Oyunları” başladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da katıldığı oyunların açılış töreni, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın Lefkoşa’daki Metehan Eğitim Alanı’nda yapıldı. Bugün başlayan oyunlar, 30 Nisan pazar günü tamamlanacak.

Oyunların açılış töreni saat 10.30’da, oyunlara katılan üniversitelerin kortej yürüyüşüyle yerini alması, doğal afetlerde yaşamını yitirenler ile aziz şehitler huzurunda yapılan bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Tören, konuşmalar, anı fotoğrafı çekimi, meşalenin yakılması ardından ve oyun alanının gezilmesiyle sona erdi.

Oyunların ödül töreni ve kapanış kokteyli pazar günü saat 19.00’da düzenlenecek.

Tören, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yanı sıra KTBK Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, GKK Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, bakanlar ve diğer yetkililer katıldı.

-Amaç farkındalığı artırmak

KKTC’de faaliyet gösteren 13 üniversite arama kurtarma kulübü üyelerinin katılacağı oyunlarla, “deprem, sel gibi doğal afetlerde ve büyük kazalarda tamamen gönüllü olarak amatör bir çalışma ve profesyonel bir yaklaşım ile afetlerden etkilenen kişilere en kısa sürede ulaşarak, yardım için gereken en uygun koşulları yaratarak, doğru arama kurtarma çalışmaları yapmak, yaralılara temel ilk yardım yapılmasının ardından emniyetli ortam koşullarını sağlayarak, can kaybını en aza indirmek ve arama kurtarma konularında farkındalığı artırmak” amaçlanıyor.

Oyunlara, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Akdeniz Karpaz Üniversitesi, Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Yakın Doğru Üniversitesi, Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi, Kıbrıs İlim Üniversitesi, Atatürk Öğretmen Akademisi, Lefke Avrupa Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi ve Ada Kent Üniversitesi katılıyor.

-Acar

Açılış töreninde ilk konuşmayı GAÜ öğrencisi Ayşegül Acar yaptı. Acar, beklenmeden gelen ve çeşitli zararlara neden olan afetler konusunda alınması gereken önlemlere işaret etti.

Afetlere hazırlıklı ve bilinçli olmanın, yanı sıra hızlı müdahalenin de önemli olduğuna işaret eden Acar, afetlerde yaşam kayıplarını anımsattı ve herkesi andı.

Eğitimlerde görev alan destek veren hocaları ile sivil savunmaya da teşekkür eden Acar, oyunlara katılan herkese başarılar diledi.

-Gezgin

Konsey başkanı Metin Gezgin de, oyunlara katılan, destek veren herkese teşekkür etti. Gezgin, konseyin amacının toplumu ve yönetimi bilgilendirme, arama kurtarma çalışmalarına katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Konsey olarak konferans, seminer çalıştaylar düzenlediklerini ve çalışmalara devam edeceklerini ifade eden Gezgin, desteğinden ötürü Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı'na teşekkür etti.

Daha güzel hedeflere yürüyeceklerini ifade eden Gezgin, oyunların çok çekişmeli ve faydalı olacağını kaydetti.

-Karaca

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Atilla Karaca da, oyunların dünyadaki ilk organizasyon olma özelliğini taşıdığını ifade etti. Karaca, oyunların uluslararası diyalog amacı taşıdığını söyledi. Karaca, olaylara hızlı müdahale, arama kurtarma faaliyetleri, araç gereçlerin önemine işaret etti.

Oyunların, öğrencilerin bir araya getirilip, insan kurtarma gibi önemli bir faaliyete katılması açısından önemine işaret eden Karaca, bu oyunlara katılan yabancı öğrencilerin kendi ülkelerine de bunu götüreceğine değindi.

Karaca, benzeri faaliyetlerin geliştirileceğini de ifade ederek, katılan ve destek veren herkese teşekkür etti.

-Tatar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, törende yaptığı konuşmada, oyunların, arama kurtarma çalışmaları açısından önemine işaret ederek, arama kurtarmada gençlerin ne denli önemli olduğunun son yaşanan olaylarda görüldüğünü söyledi.

Tatar, kendini her alanda çok iyi geliştiren Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ile polis ve itfaiyenin çalışmalarına üniversitelerin de bilimle destek vermesinin ülkeye ve halka güven verdiğini vurguladı.

6 Şubat depreminde hayat kurtarmanın öneminin ön planda olduğunu anımsatan Tatar, doğal afetlere karşı ülkenin kurumlarının geliştirilmesi, her zaman hazır ve tedbirli olunmasının önemine dikkat çekti.

Tatar, oyunlara katılan öğrenci ve üniversitelere teşekkür ederek, kapasite artırımıyla arama kurtarma çalışmalarının çok daha başarılı olacağına inanç belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, oyunların açılışına katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, uluslararası alanda da bu oyunların sonuçlarının bilimsel açıdan yayımlanmasının hayat kurtarma açısından önemli olduğunu söyledi. Tatar, bu oyunların KKTC’nin de insan hayatına verdiği önemi göstermesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

“İnsanlığın yanındayız” diyen Tatar, KKTC olarak depremin yaşandığı Adıyaman bölgesinde yer aldıklarını, her türlü yardımı ortaya koyduklarını ifade etti ve KKTC devletinin halen orada olduğunu, dost ülkelerle de her zaman dayanışma içinde olduklarını belirtti.

Tatar, gençlerin, teknolojinin de yardımıyla alacağı eğitimin, KKTC’nin arama kurtarma çalışmaları kapsamında insanlığa yardımda kendini geliştirmesi açısından da büyük önem taşıdığını ifade ederek, depremlerde hayatını kaybeden şampiyon melekler takımı ve tüm vatandaşlara Allah'tan rahmet diledi.

Print
Yayınlanma tarihi: Nis 28, 2023,
Haber Kategorisi: Faaliyetler,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Temmuz 2026»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
2930
SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANI HAKAN BALABAN POLİS ÖRGÜTÜ’NÜN 62’NCİ KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ RESEPSİYONUNA İŞTİRAK ETTİ

SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANI HAKAN BALABAN POLİS ÖRGÜTÜ’NÜN 62’NCİ KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ RESEPSİYONUNA İŞTİRAK ETTİ

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Hakan BALABAN, 30 Haziran Salı akşamı Polis Örgütü’nün 62. Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla Lefkoşa Polis Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen resepsiyona iştirak etti.

Devamını oku
123
SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANLIĞI PERSONELİ RABİKAN NALBANT VEFAT ETTİ

SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANLIĞI PERSONELİ RABİKAN NALBANT VEFAT ETTİ

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı personeli Rabikan NALBANT, 21 Haziran 2026 tarihinde geçirdiği trafik kazasının ardından tedavi gördüğü hastanede verdiği yaşam mücadelesini kaybederek, 03 Temmuz 2026 tarihinde saat 04.30'da vefat etmiştir. 27 Temmuz 1971 tarihinde Gazimağusa'da dünyaya gelen Rabikan NALBANT, 1988-1990 yılları arasında askerlik görevini tamamladıktan sonra, 02 Ağustos 1999 tarihinde Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığında göreve başlamıştır. Yaklaşık 27 yıllık görev süresi boyunca Gazimağusa Bölge Müdürlüğü ile İskele Bölge Müdürlüğünde başarıyla görev yapan NALBANT; çalışkanlığı, görev bilinci, özverili hizmet anlayışı ve örnek kişiliğiyle teşkilatımıza önemli katkılar sağlamış, mesai arkadaşlarının sevgi, saygı ve takdirini kazanmıştır. Yenierenköy'de ikamet eden, evli ve iki çocuk babası olan Rabikan NALBANT'ın vefatı, başta ailesi olmak üzere Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı camiasını ve kendisini tanıyan herkesi derin bir üzüntüye boğmuştur. Merhum Rabikan NALBANT'ın cenazesi, 03 Temmuz 2026 Cuma günü ikindi namazını müteakip Yeşilköy Mezarlığı'nda toprağa verilecektir. Merhum çalışma arkadaşımıza Allah'tan rahmet; kederli ailesine, yakınlarına, sevenlerine ve tüm Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı personeline sabır ve başsağlığı diliyoruz. Aziz hatırası, teşkilatımız bünyesinde daima saygı, minnet ve özlemle yaşatılacaktır.

Devamını oku
45
678
SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANI HAKAN BALABAN 2025-2026 YILI ATATÜRK ÖĞRETMEN AKADEMİSİ AKADEMİK YILI MEZUNİYET TÖRENİNE İŞTİRAK ETTİ

SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANI HAKAN BALABAN 2025-2026 YILI ATATÜRK ÖĞRETMEN AKADEMİSİ AKADEMİK YILI MEZUNİYET TÖRENİNE İŞTİRAK ETTİ

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Hakan BALABAN, 7 Temmuz Salı akşamı Atatürk Öğretmen Akademisi Kampüsü’nde icra edilen 2025-2026 yılı Atatürk Öğretmen Akademisi Akademik Yılı Mezuniyet Törenine iştirak etti.

Devamını oku
9
SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANI HAKAN BALABAN, DAÜ MEZUNİYET TÖRENİNE İŞTİRAK ETTİ

SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANI HAKAN BALABAN, DAÜ MEZUNİYET TÖRENİNE İŞTİRAK ETTİ

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Hakan BALABAN, 8 Temmuz Çarşamba akşamı Doğu Akdeniz Üniversitesi 2025-2026 Akademik Yılı Bahar Dönemi Ön Lisans ve Lisans Mezuniyet Töreni’ne iştirak etti.

Devamını oku
101112
13141516
SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANI HAKAN BALABAN, 15 TEMMUZ ANMA PROGRAMINA İŞTİRAK ETTİ

SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANI HAKAN BALABAN, 15 TEMMUZ ANMA PROGRAMINA İŞTİRAK ETTİ

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Hakan Balaban, 15 Temmuz Çarşamba akşamı, "İrade Bizim, Zafer Bizim" temasıyla düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü kapsamında gerçekleştirilen 15 Temmuz Şehitlerini Anma Programı ve 15 Temmuz Sergisine iştirak etti. Lefkoşa Selimiye Camii Meydanı'nda gerçekleştirilen programa katılan Başkan Balaban, 15 Temmuz şehitlerini rahmet, minnet ve saygıyla anarken, program kapsamında açılan sergiyi de ziyaret etti.

Devamını oku
17
SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANI HAKAN BALABAN, ONBEŞ KASIM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİNASI’NIN AÇILIŞ VE MEZUNİYET TÖRENİNE İŞTİRAK ETTİ

SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANI HAKAN BALABAN, ONBEŞ KASIM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİNASI’NIN AÇILIŞ VE MEZUNİYET TÖRENİNE İŞTİRAK ETTİ

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Hakan BALABAN, 17 Temmuz Cuma günü OnBeş Kasım Üniversitesi Eğitim Binası’nın açılışı ile mezuniyet töreni dolayısıyla düzenlenen programa iştirak etti.

Devamını oku
1819
SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANI HAKAN BALABAN 20 TEMMUZ BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK BAYRAMI’NIN 52’NCİ YIL DÖNÜMÜ ETKİNLİKLERİNE İŞTİRAK ETTİ

SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANI HAKAN BALABAN 20 TEMMUZ BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK BAYRAMI’NIN 52’NCİ YIL DÖNÜMÜ ETKİNLİKLERİNE İŞTİRAK ETTİ

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Hakan BALABAN, 19 Temmuz Pazar günü 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 52’nci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen resmi törenlere iştirak etti. BALABAN, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif DENKTAŞ ile Toplum Lideri Dr. Fazıl KÜÇÜK’ün anıt mezarlarındaki anma törenleri ile Cumhuriyet Meclisi’nin resepsiyonunda yer aldı.

Devamını oku
20
20 TEMMUZ BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK BAYRAMI 52'NCİ YIL DÖNÜMÜNDE TÖRENLERLE KUTLANDI

20 TEMMUZ BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK BAYRAMI 52'NCİ YIL DÖNÜMÜNDE TÖRENLERLE KUTLANDI

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı 52'nci  yılında törenlerle kutlandı. Başkent Lefkoşa’da ve tüm İlçelerde düzenlenen törenlere Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı da  personel ve araçlarıyla katıldı.

Devamını oku
21
SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANI HAKAN BALABAN CUMHURBAŞKANLIĞI’NDA DÜZENLENEN 20 TEMMUZ BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK BAYRAMI RESEPSİYONUNA İŞTİRAK ETTİ

SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI BAŞKANI HAKAN BALABAN CUMHURBAŞKANLIĞI’NDA DÜZENLENEN 20 TEMMUZ BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK BAYRAMI RESEPSİYONUNA İŞTİRAK ETTİ

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Hakan BALABAN, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 52’nci yıl dönümü kutlamaları kapsamında, 20 Temmuz Pazartesi akşamı Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen resepsiyona katıldı.

Devamını oku
2223242526
272829303112
3456789