SSTB - T.C. AFAD KOORDİNESİNDE MÜŞTEREK ARAMA KURTARMA TATBİKATI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

SSTB - T.C. AFAD KOORDİNESİNDE MÜŞTEREK ARAMA KURTARMA TATBİKATI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

KKTC Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı (SSTB) ile TC İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) arasında imzalanan "Afet ve Acil Durumlar Yönetimi Alanında İşbirliği Protokolü" çerçevesinde 07-08 Aralık 2022 tarihinde ülke genelinde Kentsel Arama Kurtarma, Medikal Arama Kurtarma ve KBRN alanlarında, "SSTB-AFAD Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı" icra edildi.

Tatbikat, merkez üssü Larnaka Körfezi olan ve 7.7 büyüklüğünde gerçekleşen deprem senaryosu kapsamında gerçekleştirildi. Tatbikatta, deprem nedeniyle meydana gelen geniş çaplı hasar sonrası, ulusal imkanların yetersiz kalmasıyla, uluslararası yardım çağrısında bulunulmuş ve çağrıya yanıt veren AFAD ekipleri ülkemize gelmiştir. AFAD ekipleri ile birlikte, T.C. Sağlık Bakanlığı UMKE ekipleri Merkez üssü Lefkoşa ilçesi Metehan bölgesi olmak üzere, Gazimağusa, Girne ve Güzelyurt ilçelerinde;

 

  • Enkaza Müdahale,
  • Arazide kayıp arama,
  • Ev yangınının söndürülmesi ve duman dolu odadan kurtarma,
  • Arazi yangınına müdahale,
  • Üst kattan kurtarma,
  • KBRN uygulaması,
  • Kuyudan kurtarma,
  • Trafik kazasına müdahale ve triaj uygulamaları gerçekleştirilmiştir.

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Atilla KARACA tatbikat sonrasında yaptığı konuşmada; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşanması muhtemel bir afet durumunda, halkımızın can güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak uluslararası nitelikte gerçekleştirilen önemli bir tatbikata ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. KARACA, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının müşterek olarak gerçekleştirdiği tatbikat ile iki kurum arasındaki koordinasyon ve işbirliğinin geliştirilmesinin yanında, KKTC’de meydana gelmesi muhtemel bir afet durumunda ihtiyaç duyulacak uluslararası desteğin ülkemize varışından ayrılıncaya kadar uluslararası standartlarda belirlenen prosedürün uygulanabilirliğinin denendiğini kaydetti. Gerçekleştirilen tatbikat kapsamında, AFAD Başkanlığından 136 personel ile 28 aracı ülkemizde misafir ettiklerini ifade eden KARACA, tatbikatta Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığından da 125 personel, 90 araç, Sağlık Bakanlığından 1 ambulans ve 4 personel ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 1 helikopter ve 6 personelin görev aldığını belirtti.

KARACA, icra edilen tatbikatta senaryo gereği ülkemizde meydana gelen depremin ardından başta enkaz çalışmaları olmak üzere, deprem kaynaklı yangın, trafik kazası, dağda mahsur kalma, arazide kaybolma, KBRN ve kuyu kazaları olmak üzere toplam 15 olaya AFAD ve SSTB ekipleri tarafından müdahalelerde bulunulduğunu vurguladı. Yapılan çalışmalarla birlikte iki kuruma bağlı ekiplerin birlikte ve koordineli çalışma fırsatı yakaladığını, aynı zamanda bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunulduğunu ifade eden KARACA, “Tatbikatın planlanma sürecinden, başarılı bir şekilde icra edilmesine kadar çok değerli katkılarda bulunan başta AFAD Başkanı Sayın Yunus SEZER olmak üzere tüm AFAD, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı mensupları ile bu önemli faaliyetimizde bizleri yalnız bırakmayan değerli basın mensuplarımıza teşekkürlerimi sunarım” dedi.

AFAD Afetlere Müdahale Genel Müdürü İsmail PALAKOĞLU ise tatbikat sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye ve KKTC’nin afet bölgesi içinde yer aldığını, o yüzden her iki ülkenin de afetlere karşı hazır ve hazırlıklı olması gerektiğini ifade ederek, 19 Mart 2021 tarihinde Türkiye İçişleri Bakanlığı AFAD ile KKTC Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı arasında İşbirliği Protokolü imzalandığını belirtti. Afetlerin sayısında ve çeşitliliğinde ciddi artışlar meydana geldiğini, eş zamanlı afetler yaşanmaya başlandığını ifade eden PALAKOĞLU, “Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman SOYLU'nun talimatlarıyla 2022 yılını “Afet Yılı” ilan ettik. Bu kapsamda yıl içerisinde toplam 94.207 tatbikat gerçekleştirdik. En son tatbikatımızı da 12 Kasım'da Düzce depreminin yıl dönümünde tüm Türkiye’de ve KKTC’de deprem anı “çök-kapan-tutun” tatbikatı ile gerçekleştirmiş olduk” dedi. PALAKOĞLU, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı ile bugün icra edilen tatbikata, AFAD Başkanlığı ve T.C. Sağlık Bakanlığı UMKE ekiplerinden 136 personel ve 28 aracın iştirak ettiğini kaydederek, tatbikatın uluslararası bir tatbikat olduğuna özellikle vurgu yaptı. KKTC’deki tatbikatta 4 ilçede 15 ayrı olaya müdahale edildiğini de ifade eden PALAKOĞLU, tatbikatın iki ülke ekiplerinin koordineli çalışması, işbirliğinin geliştirilmesi, bilgi tecrübe paylaşımı ve eksikliklerin görülmesine katkı sağlayacağını kaydederek, “bugün burada olmamızı özellikle talimatlandıran Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman SOYLU’ya teşekkür ediyoruz” dedi.

Print
Yayınlanma tarihi: Ara 7, 2022,
Haber Kategorisi: Faaliyetler,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Eylül 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
262728293031
GÖÇÜK ALTINDA KALAN İŞÇİ KURTARILDI

GÖÇÜK ALTINDA KALAN İŞÇİ KURTARILDI

Lefkoşa’da Dereboyu - Metehan yolunda gerçekleştirilen alt yapı çalışması sırasında toprak kayması meydana geldi. Göçük altında kalan bir işçi, başta İtfaiye olmak üzere, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Lefkoşa Türk Belediyesi ekiplerinin müdahalesi sonucunda yaralı olarak kurtarıldı. Yaralı işçi hastaneye sevk edildi.    

Devamını oku
1
234
SİVİL SAVUNMA EKİPLERİ LEFKOŞA BÖLGESİNDE ÇIKAN YANGINA MÜDAHALEDE BULUNDU

SİVİL SAVUNMA EKİPLERİ LEFKOŞA BÖLGESİNDE ÇIKAN YANGINA MÜDAHALEDE BULUNDU

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı ekipleri Lefkoşa Sanayi Bölgesinde bulunan Sırdaş (Teliş) isimli iş yerinde, saat 01.30 sıralarında çıkan yangına müdahale de bulundu. Kısa sürede büyüyen yangın Sivil Savunma ekiplerinin yanı sıra, Polis İtfaiye, GKK, Lefkoşa, Gönyeli-Alayköy ve Değirmenlik-Akıncılar Belediyelerine ait su tankerleri ve personel desteğiyle kontrol altına alındı. Sivil Savunma ekipleri yangına, 28 personel, 3 arazöz, 6 yangına ilk müdahale aracı, 1 su tankeri, 1 kurtarma aracı, 4 komuta aracı ile birlikte müdahale etti.

Devamını oku
5678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456